VESZÉLYEK

Mennyire lehetnek veszélyesek a fenyőfák?

Ugye már sokszor hallotta, hogy az elöregedett vagy sérült fáktól jobb minél előbb megszabadulni, hiszen súlyos károkat okozhatnak anyagilag és a testi épséget is veszélyeztetik. A fakivágás azonban egyes fafajtáknál nem csak ilyenkor szükséges.

azánk bővelkedik fenyőkben, amelyek esztétikus megjelenésük és kellemes illatuk miatt kedvelt kerti fáknak is minősülnek. Azonban nem árt ügyelni rájuk, mert számos veszélyt rejtenek magukban.

A fenyőfák törzse igen erős és masszív, ezért kidőléskor súlyos károkat okozhat.

A legnagyobb probléma azonban, abban az egyszerű tényben rejlik, hogy egyes fajták igen magasra, akár több tíz méterre is képesek megnőni. Ezzel szemben gyökérzetük nem helyezkedik el fél méternél mélyebben. A talaj közeli gyökérzet hátránya, hogy egy magas fát könnyedén kicsavar egy erősebb szélvihar is, hiszen nincs megfelelő kapaszkodója. Ez tavasszal még veszélyesebb, amikor a nedvesség még fel is lazítja az amúgy is vékony réteget, ami szintén megnöveli a kidőlés veszélyét.


Hogyan előzzük meg a diófa idő előtti kivágását faritkítással?

A diófa igen közkedvelt fafajta a kisebb kertekben is. Hatalmas lombkoronájával, ízletes termésével és pazar illatával örvendezteti meg tulajdonosát. Azonban van néhány olyan dolog, amire érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy ne kelljen idő előtt kivágni a fát.

A diófa 10 méteres körzetébe ne ültessünk se más fát, se más növényt. Ez azért fontos, mert a diófa terebélyes, helyigényes növény. Emellett olyan anyagot bocsát ki, amely a földre hullva terméketlenné teszi azt a részt. Így őrzi mg területét. Azonban igen ideális pont ezért kerti reggelizőt elhelyezni a diófa árnyékában.

Sokszor túlnövi magát a fa, ilyenkor célszerű szakemberrel ritkíttatni az ágakat. A faritkítás azonban ősszel és tavasszal is igen hasznos. Azért ilyenkor, mert ekkor minimális légveszteséget szenved csak a fa. A téli fagyok sokszor károsítják a fát, és az elfagyott ágak gyakran balesetveszély okozói is lehetnek. A faritkítás által ezek a problémák egyszerűen kiküszöbölhetőek.


Veszélyelhárítás: vihar utáni gyors segítség alpintechnikával!

Az alpintechnika egy olyan speciális tevékenység, melynek segítségével a két métert meghaladó magasságokban lehet biztonságos munkatevékenységet végezni, ilyen például az ipari alpintechnikához kapcsolódóan magas irodaházak ablaküvegeinek tisztántartása, de plakátok felhelyezése vagy állapotfelmérés is. Az alpintechnika alkalmas magas fák kivágására, karbantartására is.

Cégünk ezzel a speciális technikával vállalja viharban sérült fák kezelését is. Egy-egy nagyobb vihar után számolni kell azzal, hogy a nagy erejű szél bizony megrongálja még a masszívnak tűnő faóriásokat is, ilyenkor letört faágak, kidőlt fák maradnak utána, melyek gyakran magasságuk miatt elérhetetlenek a hagyományos eszközökkel. Ezek veszélyesek lehetnek az arra tévedők testi épségére, de a közlekedést is akadályozhatják. Az alpintechnika segítségével mi könnyen és gyorsan lebonyolítjuk a veszélyelhárítást: megszabadítjuk a veszélyessé vált ágaktól, fáktól.

Gondoskodjon saját és környezete biztonságáról és hívjon minket vihar utáni problémák esetén!


Ha profi faritkításra van szüksége, keressen bizalommal!

KAPCSOLAT

Schaffer Gábor vagyok. Fő tevékenységi köreim az alpintechnika és veszélyes fák kivágása, több, mint 20 éve dolgozom ezen a területen.